Route: van de veerpont in Spaarnwoude naar Haarlemmerliede. Traject is onderdeel van LAW Stelling van Amsterdam
Wat is de Stelling van Amsterdam? De Stelling van Amsterdam is een 135 km lange verdedigingskring op 15-20 km rond de hoofdstad Amsterdam welke grotendeels tussen 1881 en 1914 door het Departement van Oorlog is gebouwd. Het omvat 3-5 km brede onderwaterzettingen (inundaties) en 36 forten, twee kustforten, twee vestingen, vier batterijen en twee kustbatterijen. Daarnaast zijn er nog veel meer inlaatsluizen, nevenbatterijen en magazijnen geweest. Dit alles om het als nationaal reduit, als laatst te verdedigen gebied, van het Koninkrijk der Nederlanden te kunnen verdedigen. De Stelling is in 1996 geplaatst op de Lijst van het Werelderfgoed van de UNESCO vanwege haar waarde voor de mensheid. Heden worden de forten voor diverse doeleinden gebruikt, zoals een wijnhandel, kinderopvang en schietvereniging. (bron http://www.stelling-amsterdam.nl/ )
Het plan is dat we verschillende wandelroutes tussen Krommenie en Leiden gaan volgen, verdeeld over een aantal etappes en samengesteld uit verschillende LAW's. We beginnen bij de veerpont in Spaarnwoude, omdat we daar zo'n jaar of 5 geleden zijn geëindigd met één van de etappes van de Stelling van Amsterdam.
We lopen tegen de wind in, over het dijkje langs Zijkanaal C. Het is heel rustig, er zijn geen andere wandelaars en aan de overkant van het water rijdt slechts af en toe een auto. Blijkbaar is dit een populaire honden uitlaatroute want er ligt heel veel hondenpoep. Het toeval wil dat ik net een boterham met paté eet als ik deze constatering doe. Bij de vergelijking die nu opborrelt, wil ik maar niet te veel nadenken. Via het terrein van de openbare Golfbaan Spaarnwoude lopen we naar Zijkanaal B en naar Fort Benoorden Spaarndam. Aan de Redoute ligt een stuk ondergelopen land. Hier zijn veel watervogels: krakeenden, zwanen, ganzen, kuifeenden. De winter is nog niet helemaal weg maar het voorjaar is echt in aantocht want er zijn nog smienten terwijl ook al grutto's overvliegen.
We gaan naar het volgende fort: Fort Bezuiden Spaarndam. Hier is een wijnhandel en kinderopvang gevestigd. De route voert ons verder langs het haventje van Spaarndam, waar we warme chocomel nemen en twijfelen tussen appeltaart en Bourgondische bitterballen. Het wordt de appeltaart, maar we blijven nieuwsgierig naar de bitterballen. In het café kent iedereen elkaar, worden de aardappels geschild voor de zuurkoolschotel van vanavond en wordt er zware shag gerookt.
Via een weggetje langs de weilanden van Spaarnwoude bereiken we Fort bij Penningsveer. Hier wordt door vrijwilligers hard gewerkt aan de restauratie van het gebouw. Het bestuurslid van het fort, dat toezicht houdt op de werkzaamheden, kijkt naar onze wandelschoenen en vertelt ons dat hij vanaf dit fort naar Santiago de Compostela is gelopen. Omdat hij te veel bagage bij zich had om allemaal in zijn rugzak te dragen en omdat hij de rugzak zat werd, heeft hij ergens in Frankrijk een kruiwagen gekocht en alles daarin geladen. Met kruiwagen en al is hij de Pyreneeën overgetrokken.
Het Fort bij de Liebrug is het laatste vandaag. Het ziet er slechter onderhouden uit als de andere forten, maar toch is ook dit fort in gebruik, door een wijnhandel en een ruitersportwinkel. Het is mooi dat deze historische gebouwen een nieuwe bestemming krijgen en zo behouden blijven. Het leuke van deze wandeling is dat je wat meekrijgt van de geschiedenis van dit gebied.
Op de parkeerplaats van de Zoete Inval aangekomen herhaalt het auto-ritueel zich, maar dan andersom. Over een paar weken staan we hier weer, als beginpunt van het volgende traject.
Fort Benoorden Spaarndam
Geen opmerkingen:
Een reactie posten