Over mij

Mijn foto
Reizen | wandelen | hardlopen | MTB trek- en toertochten | foto's | routes | natuur |lekker eten | werken in het buitenland

zondag 16 juni 2013

Mustafapasja - Çavusin



Vroeger woonden in Mustafapasja uitsluitend Grieken en heette het dorpje Sinasos. Maar na de bevolingsuitwisseling van 1924 verdwenen de etnische Grieken en kwamen er Turkse bewoners voor terug. De Griekse invloeden in het dorpje zijn echter nog wel duidelijk aan de huizen in het dorp te zien, zoals de schelpvormige versieringen aan de gevels van de huizen. De in de rotsen uitgehouwen kerkjes in de wijde omgeving zijn allemaal Grieks en hadden vroeger mooie fresco's, maar die zijn beschadigd achtergelaten. Dat zouden de Grieken hebben gedaan bij hun vertrek, zegt de ene variant. De andere variant zegt dat in de islam geen mensen mogen worden afgebeeld, en dat daarom met name de gezichten van de afbeeldingen het hebben moeten ontgelden.

Wij verbleven in The Old Greek House, een prachtig 250 jaar oud Grieks herenhuis met patio en mooie beschilderde plafonds. Heel erg sfeervol, bijzonder vriendelijk personeel en heerlijk eten. Martha Steward was er ook geweest, volgens de foto's aan een van de muren.


Vandaag lopen we naar Çavusin. De route gaat via een dalletje met mooie tufsteenkegels, waar ook weer huizen en duiventillen in zijn uitgehouwen. Na een uur komen we in het eerste dorpje aan, Ortahisar. Duidelijk is dat we meer richting toeristische plaatsen lopen, want de sfeer is hier anders. De prijs van vers geperst sinaasappelsap wordt opeens in euro's aangegeven, en de lokale bevolking negeert ons, terwijl we buiten de dorpjes meestal enthousiast worden toegezwaaid door de landarbeid(st)ers. 

We vervolgen onze route en lopen over een grote begraafplaats, en verder over wildpaadjes en soms een onverharde weg. Na een pittig klimmetje komen we op de parkeerplaats bij Red Valley aan. We nemen een blikje cola tegen woekerprijzen en genieten van het prachtige uitzicht over de vallei met rode rotsformaties.
Ondanks dat het hier een meer toeristisch gebied is dan waar we een week geleden begonnen aan de reis, is het dank zij het naseizoen heel erg rustig. In de Red Vally en later ook de Rose Valley komen we maar een paar mensen tegen. Beide valleien zijn sprookjesachtig. Mooie zacht gekleurde rotsen in bijzondere vormen. Daartussen zijn ook hier weer kleine akkertjes met druivenstruiken en fruitbomen.


We verlaten de vallei via een verhard karrenspoor in de richting van Çavusin en in de richting van een grote stofwolk. Als we in de wolk lopen, blijkt het een sliert quad-rijders te zijn die heel erg blij heel veel herrie zitten te maken op vierwielige motortjes. Welkom terug in de bewoonde wereld.


Geen opmerkingen: