Over mij

Mijn foto
Reizen | wandelen | hardlopen | MTB trek- en toertochten | foto's | routes | natuur |lekker eten | werken in het buitenland

maandag 22 augustus 2011

Naulu Trail en Napau Krater


Naulu Trail naar Napau Krater
Afstand: 16 km
Hoogteverschil: totaal 459m
Duur: totaal 6,5 uur incl pauzes
Temperatuur: 20C
Weer: zon, regen, harde wind


Hier in het Nationaal Park zijn twee soorten lava: A'a lava, dat er brokkelig en blokachtig uitziet en vlijmscherp is, en Pahoehoe lava, dat er glad en touwachtig uitziet.

 
Het begin van de trail voert door een enorm groot en kaal lava gebied. Het is lava uit 1972, dus voldoende afgekoeld om geen schade meer aan te richten aan mijn schoenzolen. De A'a lava ziet er uit alsof er iets heel erg mis is gegaan met het roerbakken van gehakt, en de Pahoehoe lava doet me denken aan dropstengels en in teer gedoopte touwen. In combinatie met elkaar ziet het eruit alsof het storten van asfalt niet helemaal goed is gegaan, de wegwerkers in paniek zijn geraakt en de boel de boel maar hebben gelaten. Intrigerend, maar moeilijk navigeerbaar bij het wandelen. De noordkant van het lavagebied wordt begrensd door een ander, ouder lavagebied, met allemaal kale, dode boomstammen, waardoor het er uitziet of er onlangs een atoombom op is gevallen. Toch is het allemaal ontzettend mooi.

De lava is willekeurig naar beneden gestroomd waardoor sommige stukken van het gebied lava vrij zijn. Zo stappen we na ruim een uur kaalheid opeens het regenwoud in. Hartstikke groen, metershoge varens. Aan de druppels op de bladeren boven ons te horen, regent het weer, maar door de dichte begroeiing merken we daar weinig van. Het pad slingert nog ruim anderhalf uur verder door het regenwoud, af en toe afgewisseld met oudere lava velden met lage begroeiing, tot we de Napau Campsite bereiken. Hierbij moet je niet aan een 3sterren ANWB camping denken, maar aan een paaltje in de grond waarop het woord 'campsite' staat. Daar mag je dan je tentje opzetten. Meestal is er ook nog een compost toilet, en dan houdt het wel op met de voorzieningen. Geen water, geen houten picknicktafel, niks. Ook geen tentjes. We pauzeren daar even en eten er wat boterhammen. Dat hadden we natuurlijk net zo goed op elke andere steen onderweg kunnen doen, maar omdat de campsite wel een soort natuurlijk pauzemoment is, doen we het maar daar.

Na de boterhammen lopen we de trail verder af naar de Napau Krater, die opeens, na wat oerwoudtunnels, opduikt. Prachtig, wolken fladderen er doorheen zodat de krater af en toe helder is, en af en toe aan het zicht onttrokken is.

Na een tijdje staat opeens de ranger achter ons die ons gisteren de backcountry permits heeft gegeven. Hij vertelt ons dat hij eenmaal per week naar deze plek loopt om te zien hoe het met de activiteit van de Pu'u 'O'o vulkaan is, die achter de Napau krater ligt. Vorige week spuwde de vulkaan om de 20 minuten lava uit. Daarna werd het weer stil. Maar vannacht heeft zich in korte tijd weer een lavameer gevormd in de vulkaan. Van waar wij staan is er nog niets van te zien, er stroomt nog geen lava uit.

Ik hoop maar dat we te laat waren voor de uitbarsting van vorige week, en dat vanavond niet blijkt dat we te vroeg waren voor de uitbarsting van vandaag.



Geen opmerkingen: